De Vries: Shell verzwijgt moord

Door NIELS DEKKER
HILVERSUM/DEN HAAG - Shell heeft volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries tientallen jaren details verzwegen over de dood van medewerker Leo Rapmund. De oliegigant zou hebben geweten van de omstandigheden waaronder de matroos stierf, maar dit nooit hebben gemeld aan de familie.
ANP FOTO/TOUSSAINT KLUITERS
Shell noemt de beweringen van De Vries, die morgen een uitzending besteedt aan de kwestie, 'onzin'.

Rapmund overleed begin 1974 nadat hij van een schip van Shell viel, dat onderweg was van Japan naar de Perzische Golf. Het slachtoffer had volgens getuigen met een collega een ruzie gehad die uitmondde in een vechtpartij. Uiteindelijk sloeg Rapmund overboord.

Volgens Shell werd na de vermissing direct een zoektocht gestart, maar zonder resultaat. Shell lichtte de volgende dag de familie in.

,,Er zijn verschillende getuigen gehoord, die over een vechtpartij op het dek spraken. Het rapport is naar Nederland gestuurd en overhandigd aan politie en justitie,'' verklaart Shell-woordvoerder André Romeyn. Tot vervolging van de verdachte kwam het evenwel niet. Hij kreeg uiteindelijk nog een halfjaarsalaris mee van Shell.

Onlangs kwam De Vries de voormalige verdachte op het spoor, nadat een 'getuige met gewetensproblemen' zich bij hem meldde. De verdachte is een 80-jarige man. Hij zou op de vingers hebben getrapt van het slachtoffer, toen die zich poogde vast te houden aan de rand van het schip. De zaak is inmiddels verjaard.

Hoewel vooral justitie uitleg lijkt te moeten geven over het besluit de dader niet te vervolgen, richt De Vries zijn pijlen op Shell. ,,Dat heeft altijd verzwegen wat er is gebeurd. Toen de nabestaanden onlangs om opheldering en schadevergoeding vroegen zijn ze afgepoeierd.''
https://files.edsondepary.webnode.com/200002167-79e117adb1/animated_favicon1.gif