Dictators kunnen nog steeds geld witwassen in VS

De Gabonese President/dictator Bongo kon jarenlang ongehinderd geld naar de VS Sluizen. FOTO AFP

WASHINGTON - Dictators, corrupte bewindslieden en criminelen uit landen als Gabon, Angola en Nigeria slagen er nog altijd in geld wit te wassen in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Senaat, zo meldden Amerikaanse media donderdag.

Amerikaanse advocaten, bankiers, makelaars en lobbyisten helpen de buitenlandse verdachten bij het doorsluizen van via criminele activiteiten verkregen winsten. Zo zouden honderden miljoenen dollars in de Verenigde Staten terecht zijn gekomen. Het geld werd geïnvesteerd in landgoederen, vliegtuigen en luxezaken, zoals dure auto's.

In de afgelopen jaren heeft het parlement in de VS diverse wetten aangenomen die het witwassen van buitenlands geld moeilijker maken. De wetgeving blijkt echter bepaald niet waterdicht. Carl Levin, een prominente Democraat in de Senaat, stelt dat aanvullende maatregelen tegen witwaspraktijken noodzakelijk zijn.

Levin wil onder meer dat het ministerie van Financiën strengere eisen gaat stellen aan banken. Hij borduurt voort op recente aanbevelingen in een rapport van de Wereldbank. Deskundigen van deze internationale financiële instelling pleitten voor meer controle op bankrekeningen van bijvoorbeeld overheidsfunctionarissen uit landen die bekend staan als corrupt.

Het rapport van de Senaat noemt een aantal voorbeelden van witwaspraktijken in de afgelopen jaren, waarbij de Verenigde Staten een rol speelden. Zo probeerde het hoofd van de Centrale Bank in Angola tot twee keer toe een bedrag van 50 miljoen dollar uit de schatkist over te maken naar een aantal privérekeningen bij onder meer de Citibank.

Deze bank sloot in 2003 alle rekeningen van Angolese regeringsfunctionarissen. Citibank trok zich ook terug uit Angola, een land dat beschikt over enorme olievoorraden. Een kleine elite wordt hierdoor schatrijk, terwijl een grote meerderheid van de bevolking onder de armoedegrens leeft.

De opstellers van het rapport beschrijven verder hoe Omar Bongo, jarenlang president/dictator van Gabon en tot zijn dood vorig jaar verdachte van grootschalige corruptiepraktijken, hulp kreeg van de Amerikaanse lobbyist Jeffrey Birrell. Bongo stortte grote geldbedragen op rekeningen van de Grace Group, het bedrijf van Birrell. Die schafte onder meer zes gepantserde auto's aan voor Bongo, voor privégebruik. (ANP)

https://files.edsondepary.webnode.com/200002167-79e117adb1/animated_favicon1.gif