Hoon en haat

 

 

 

Deze week zei Alexander Pechtold van D66 als eerste politiek leider dat hij niet in een coalitieregering met de PVV van Geert Wilders wil zitten. Eerder riep Hans Wiegel de VVD op daar eventueel wél toe bereid te zijn, en ook CDA-partijvoorzitter Peter van Heeswijk wees de mogelijkheid niet af.
Pechtold deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van de VVD in Amsterdam. „Wilders als premier is voor mij een horrorscenario, dan word ik asielzoeker”, zei hij. En: „Ik wil Wilders niet salonfähig maken (…) Het is een ramp voor het land als we geloven dat daar de oplossing zit (…) Ik wil niet met een xenofoob en extremist in een kabinet zitten.”
Zijn uitspraken werden groot door De Telegraaf gebracht. Deze krant stelde tevens zijn lezers in staat er via zijn website op te reageren. Het bleek een welkom verzoek, Er kwamen ruim 500 reacties binnen. Ik heb al die reacties doorgenomen omdat het nooit kwaad kan te weten wat er in de gekwelde onderbuik van Nederland leeft. De uitspraken van Pechtold zijn zeker pittig te noemen, maar niet pittiger dan wat Wilders over de regering en zijn collega’s in de Tweede Kamer en Europeanen in het algemeen (‘Big, fat cowards’, zei hij tegen Fox News) te berde heeft gebracht. Toch ontketende hij bij de achterban van De Telegraaf iets wat het midden houdt tussen volkswoede en volksgericht. Hoon en haat werden als gloeiende kolen op Pechtolds hoofd gestapeld, weinigen namen het voor hem op. Een bloemlezing.
„Dit is een Chamberlain met turbo!”
„Dag Pechtold, ga in Turkije wonen of in Marokko, daar hoor jij thuis.”
„Een ramp voor het land? Het land is al voor 90 procent naar de klote en de burgers uitgeknepen. Het wordt hoog tijd dat de stofdoek eens door de Kamer wordt gehaald.”
„Laat hem a.u.b. asiel gaan zoeken in een Arabisch land. Dan pas zal hij ontdekken waarom Wilders hier nodig is.”
„Het is de hoogste tijd voor Wilders. Dit is de enige manier om het land te redden. Alleen moeten we er van alles aan doen met zijn allen om te voorkomen wat er met Pim gebeurd is. Want als het die Pechtold-types te heet onder de voeten wordt, weet je maar nooit hoe het met iemand afloopt. De enige extremisten in ons land zitten bij de PvdA, CDA, D66 en GroenLinks.”
„Een echte gladjanus. Van mij mag hij vandaag weer als veilingmeester aan de slag.”
„Ga eens echt werken voor je riante salaris. Lees ONS belastinggeld. Ik stem PVV.”
„Die Pechtold snapt niet dat je blijkbaar xenofoob of extremist wordt genoemd als je anno 2009 gewoon de waarheid zegt. Dus, wordt lekker asielzoeker in Sudan of zo.”
„Geert for President!”
„Altijd maar kwijlen en overleggen met het straattuig dat de burgers molesteert.”
„Laat hem dan ook de PvdA-vriendjes meenemen die dit land kapot hebben gemaakt.”
„Het gaat ook om dadendrang en niet om bange konijntjes als Pechtold.”
„De arrogantie en de wereldvreemdheid zal Pechtold zwaar opbreken. Het lijkt erop dat ze net als bij Pim het pistool op scherp zetten en zelf niet hoeven te schieten straks.”
Mijn indruk is dat De Telegraaf dergelijke reacties gretiger overbrengt dan destijds in de periode van Fortuyn. Wakker Nederland heeft benauwde dromen.

https://files.edsondepary.webnode.com/200002167-79e117adb1/animated_favicon1.gif